czwartek, 12 lutego 2015

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym



Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- 250 g makaronu kokardki
- 350 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól, pieprz, papryka ostra mielona
- olej do smażenia
 sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona
dodatkowo:
- ser żółty starty

Wykonanie
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy aż się zeszkli, a następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy passatę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut.
3. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy (nie należy dopuścić, aby mąka się zarumieniła). Powoli strumieniem wlewamy mleko ciągle mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy i zdejmujemy z ognia.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu beszamelowego, wykładamy połowę makaronu, połowę sosu z mięsem, znów przykrywamy makaronem i resztą sosu mięsnego. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz