piątek, 8 maja 2015

Bakłażan faszerowany ryżem z warzywami


Psianka podłużna, oberżyna czy gruszka miłosna to inne nazwy popularnego bakłażana.
Jest źródłem dużej ilości potasu, żelaza, fosforu, wapnia i witaminy A. Bogaty jest również w błonnik, którego, o dziwo, ma o 50% więcej niż jabłka czy brzoskiwinie.
Jest mało kaloryczny, ale niestety ciężkostrawny.
Jest dużo kombinacji na wykorzystanie bakłażana, ja dziś pokaże tu faszerowanego ryżem z warzywami, myślę, że Wam posmakuje :)

Składniki
 na dwie porcje:
- bakłażan
- torebka ugotowanego ryżu (100 g)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pieczarki
- 2-3 pomidory
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- ser mozzarella
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano
- olej 

Wykonanie
 1. Bakłażan myjemy, przekrawamy na pół w poprzek i wydrążamy miąższ do skórki (ale też nie za cienko). Miąższ kroimy w kostkę, a bakłażana solimy i odstawiamy. 
2. Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na patelni, po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Od środka odkrawamy 4 plasterki i zostawiamy, a resztę pomidorów kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Po chwili, gdy pomidory się trochę podduszą wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki oraz miąższ z bakłażana.Całość razem dusimy. Dodajemy ryż, a następnie koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
3. Bakłażany płuczemy zmywając sól i faszerujemy ryżem z warzywami. Na wierzchu układamy po dwa plasterki pomidora na połówkę bakłażana i kilka plasterków pokrojonego sera mozzarella. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz