piątek, 8 maja 2015

Tradycyjna pizza z pieczarkami i szynką


Składniki
- 30 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- pieczarki
- szynka
- ser żółty w kawałku
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Wykonanie
  
1. Przygotowujemy rozczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, a następnie wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto dodając oliwę. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto formujemy  i przekładamy do posypanej mąką blachy. Nakłuwamy widelcem. Przecier łączymy z przyprawami i rozsmarowujemy na cieście, a następnie układamy kawałki szynki, pokrojone w cienkie talarki pieczarki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 min. Po tym czasie posypujemy pizzę startym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz