niedziela, 29 marca 2015

Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami


Chyba najbardziej proste w przygotowaniu ciastka jakie znam, a są naprawdę dobre!
Nie są zbyt słodkie, więc jeśli komuś nie wystarcza cukier puder na wierzchu to spokojnie można dodać kilka łyżek cukru do ciasta.

Składniki
- 250 g półtłustego sera białego
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 3-4 jabłka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania 

Wykonanie
1. Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda i dzielimy na około 8 części.
3. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, a następnie szklanką wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy kawałek jabłka i zginamy krążek na pół.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz