czwartek, 12 marca 2015

mini eklerki z kremem kawowym i lukrem pomarańczowym



Chyba najlepsze z możliwych. Ten krem kawowy..mm po prostu przepyszny, a pomarańczowy lukier świetnie się z nim uzupełnia.
Musiałam pilnować się, aby nie zjeść całego kremu łyżką! ;)
Składniki
na ciasto:
- 6 łyżek masła
- 150 g mąki
- 4 jajka
- szklanka wody
- szczypta soli + można ewentualnie dla bezpieczeństwa dodać łyżeczkę proszku do pieczenia
na krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 150 g mlecznej czekolady
- 1,5-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 80 g masła
na lukier:
 - 4 łyżki soku pomarańczowego ( ja użyłam świeżo wyciśniętego z pomarańczy)
- 180 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Wykonanie
1. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę z solą i mieszamy, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (ważne!). Gdy masa będzie już zimna - miksujemy dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia. Masę nakładamy na blachę (najwygodniej za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki) zachowując odstępy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy 20-30 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, śmietanki i kawy. Powstały krem schładzamy w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
3. Sok pomarańczowy podgrzewamy, aż będzie gorący i wsypujemy do niego cukier puder. Dokładnie mieszamy i dodajemy aromart.
4. Eklerki przekrawamy na pół, przekładamy kremem, a na wierchu smarujemy lukrem. Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz