wtorek, 28 kwietnia 2015

Orientalne klopsiki z kuskusem


Aromatyczne klopsiki z lekkostrawną kaszą! Kuskus ma dużo błonnika, prawie dwa razy więcej białka niż ryż i mogą go jeść nawet osoby, które cierpią na choroby przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka, a na dodatek przygotowuje się go tak łatwo - wystarczy zalać gorącą wodą. :)


Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- cebula
- 100 g kuskusu
- jajko
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- bułka tarta 
- olej do smażenia
- natka pietruszki

Wykonanie
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, 2 łyżki sosu sojowego i trochę bułki tartej, żeby masa była bardziej zwarta. Wszystko razem wyrabiamy ręką i formujemy małe klopsiki. Wkładamy do lodówki.
2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1-2 cm nad powierzchnią i zostawiamy na ok. 4 minuty, aż wchłonie wodę.
3. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i pokrojony w plastry ząbek czosnku, a gdy się zeszklą dodajemy kaszę i 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy.
4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki.
5. Do kaszy dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem przez kilka minut. Przyprawiamy. 
Kaszę przekładamy na talerze, a na niej układamy upieczone klopsiki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz